akvarellen 1-2016

Ledaren

av Håkan Bull, redaktör


Kära akvarellvänner!

Välkommen till årets första nummer av Nordens enda konsttidskrift med fokus på akvarellmåleri.

Först av allt vill jag påminna Nordiska Akvarellsällskapet– NAS medlemmar om att ÅRSMÖTET i år hålls på Nordiska Akvarellmuseet, som i sin tur är Nordens enda museum med fokus på akvarellmåleri. Inbjudan till årsmötet med alla fakta du kan behöva fanns redan i förra numret, men på sidan 26 i detta nummer finns en påminnelse. Observera att anmälan till årsmötet måste ske senast den 25 mars till sekreteraren. Som en extra service går specialbuss tur och retur Göteborg–Skärhamn för årsmötesdeltagarna. Det bör kanske påminnas om att alla som är prenumeranter på akvarellen automatiskt är medlemmar i NAS och vice versa. De som vill kan i detta nummer klippa ut medlemskortet på sidan 34.

I detta nummer visar vi som vanligt akvarellmåleriets uttrycksbredd. Martha Ossowska Perssons dubbeltydiga målningar av händer och Mikael Wahrbys poetiska målningar av hus och föremål har samma skärpa i uttrycket men är samtidigt helt olika skildringar av natur och kultur. Mellan Wenche Øyens atmosfäriska landskapsbilder och Aino-Maja Metsolas design på vädertema (där förlagorna är gjorda i akvarell) uppstår ett slags dialog. Till sist dyker thejonk upp som en glad men allvarlig hovnarr och rör om i akvarellhovet. Kanske inspireras ni att öppna ett instagramkonto? Tills vidare kan ju alla medlemmar gå med i vår grupp på Facebook: Nordiska Akvarellsällskapet – NAS.

Jag började med en påminnelse och slutar med en påmindelse om årets stora akvarellutställning: Nordisk Akvarell i Danmark – Hillerød – Annaborg på sidan 34, och på sidan 35 presenteras jurymedlemmarna som skall bedöma de inlämnade bidragen