akvarellen 2-2013

Ledaren

av Jacqueline Stare, redaktør

Kära NAS - medlemmar!
Det förra numret blev tyvärr försenat ett par dagar till oss alla. Det berodde på ett maskinhaveri på tryckeriet.
För NAS blir sommaren extra spännande med tanke på utställningen Nordisk Akvarell 2013/16th ECWS International Watercolour Exhibition och alla aktiviteterna i Løten för både våra egna medlemmar och övriga nordiska besökare samt ett antal akvarellmålare från ECWS olika medlemsländer. I utställningen i den gamla pappersfabriken, nu ett industrimuseum i Klevfos, visas då 161 akvareller av nordiska och europeiska akvarellmålare.
Till er som funderar på att åka till Løten men inte har bestämt er vill jag säga RES dit! Det är ett mycket omväxlande och hänförande vackert landskap i och kring Edvard Munchs födelsebygd som i år firar att det är 150 år sedan han föddes. Information finns på www.akvarellen.org
I akvarellen har vi plats för maximalt fem längre artiklar. Målet är att i varje nummer visa på den stora och spännande bredden i uttrycksmöjligheter inom akvarellmåleriet.
I det här numret har vi, som alltid, intressanta konstnärsmöten. Fjolårets norska Winson & Newton-pristagare Marianne Darlén Solhaugstrand är en representant för de yngre professionella nordiska akvarellmålarna. En av Sveriges mest kända konstnärer, Sivert Lindblom, är en mycket säregen akvarellmålare. För många nordiska, inte bara svenska, målare är Anders Wallin en uppskattad kursledare, förutom att han är känd för sitt eget måleri. Birgitta Steen är svenska till börden men har tillhört de danska akvarellmålarna i decennier. Peter V. Nielsen har unika kunskaper om den amerikanske akvarellisten Andrew Wyeth´s måleri och liv. Det var bl.a. genom hans kontaktnät Nordiska Akvarellmuseet kunde visa en del av hans verk för ett par år sedan. För er som vill arbeta med akvarellkritor i sommar finns en inspirerande artikel av Bo Sundström.
Väl mött först i Köpenhamn i maj och sedan i Løten i augusti! Ha en riktigt fin (målar)sommar!