akvarellen 3-2017

Ledaren

av Håkan Bull, redaktör

Hallå akvarellvänner!

Nu är sommaren slut och redaktionen önskar er välkomna till en färgsprakande akvarellhöst med början i detta nummer av akvarellen.
I detta nummer har redaktören träffat en konstnär som är två. Daniel Rydh och Anna Sörenson gör tillsammans akvarellkollage under pseudonymen Rydh/Sörenson. Tekniken är en av många experimentella möjligheter i den traditionella akvarellteknikens utkanter. En konstnärlig utmark där den svenska akvarellens nestor Arne Isacsson gärna uppehöll sig i sina verk.

Vår utsända Jacqueline Stare skriver om sommarens Arne Isacssonutställning på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn. En utställning som till stor del fokuserade på konstnärens senare akvarellexperiment med monotypier, monotypikollage och akvarellkollage. På årets akvarelldag på Konstcentralen (3/12.) avslutar vi vårt Arne Isacsson-minnesår med en liten utställning av hans målningar. Så om ni missade utställningen i Skärhamn finns här ett tillfälle att se ett antal akvareller av Arne Isacsson som hans familj vänligen har ställt till vårt förfogande vilket vi tackar hjärtligt för (OBS! begränsat antal platser anmäl dig NU! se sidan 31).

Övriga nordens akvarellkonst speglas i detta nummer genom finska Kati Immonens Små korgar fulla med skog, målningar där konstnären skildrar kampen mellan människans lust till ordning och kontroll versus naturens frodiga livskrafter. Den norska illustratören Mari Kanstad Johansens bildvärld är fylld av ”underlige dyr i styggvakre bøker”. Digitala bilder i symbios med akvarelltekniken.

NAS rapporterar om det lyckande årsmötet i natursköna Mo i Modalen, Norge där Anette Bryne fick årets Winsor & Newton-pris och där den fina akvarellutställningen Go West ingick som begivenhet. Vi rapporterar även från nordens första konstmässa tillägnat akvarellmåleri på Edsvik Konsthall där NAS och akvarellen var medarrangörer och även hade en uppskattad monter. Huvudsponsor och samarbetspartner var Winsor & Newton. Mycket lyckat så vi hoppas på en ny akvarellmässa nästa år!

Med detta nummer följer även tre provark av Cansons nya akvarellpapper L´Aquarelle Canson Héritage. Håll till godo!