akvarellen 4-2017

Ledaren

av Håkan Bull, redaktör

Hej alla akvarelltomtar!
Julfirandet är både efterlängtat och oroande med en blandning av förväntningar. Frågan om jultomten finns eller ej kan till exempel utgöra ett problem.
Denna aktuella jul gläds redaktör Bull åt att få fira jul med sitt första och väldigt nya barnbarn Nova. Skall han oroa sig över jultomtefrågan? Är Julklapparna ”good news” men tomten ”fejk news”? För barnen är nog ej jultomtefrågan en stor sak. De vet att låtsaskompisen eller jultomten på sätt och vis finns och inte finns. Det kan vi vuxna också kosta på oss om vi sysslar med det som kallas konst. I detta julnummer följer vi den svenska konstnären Ida Rödéns balansgång mellan fantasi och verklighet. ”Forskningsresultaten” från den uppdiktade zoologen Jonas Falk i blyerts och akvarell skildrar trovärdigt det som ej finns.
Norske Morten Gjul gör landskapsmålningar med stor närvarokänsla fast motiven ej är registreringar av yttre verklighet utan en poetisk blandning av i minnet magasinerat seende.
Ulla Nordenfelt gör målningar som är koloristiska koncentrat av den synliga verkligheten men det finns också plats för ett och annat expressivt ”fantasidjur”.
I ateljén i Skåne har välkände konstnären och akvarellpedagogen Hasse Karlsson på beställning av Kungliga Vetenskapsakademien i Sverige skapat sju nobeldiplom. Fysik och kemi gestaltat som konst.
I en ny bok möter den svenska akvarellkonstens regerande nationalmålare Lars Lerin en tidigare världsmästaren i nationalmåleri Carl Larsson. Ett julklappstips?
Eller ge en vän en prenumeration på akvarellen! Vad det kostar ser du i högerspalten på sista sidan i tidskriften. Vill du fortsätta att vara medlem/prenumerant glöm ej att betala in avgiften för januari månad.