akvarellen 1-2018

Styrelsens Hörna

av Edda Thorey Kristfinnsdottir

Min barndoms skola var och är som ett konstgalleri och ett naturmuseum, skulpturer och målningar i alla korridorer och glasskåp med fyllda djur på bottenvåningen. Mitt första minne om akvarellen är från barndomen, jag hade bett min lärare, som var mycket konstnärlig, att skriva i min dagbok. Jag glömmer aldrig hur berörd jag blev när jag öppnade boken. Hon hade målat tre helt underbara blåa blommor. Jag visste inte då att jag skulle bli en konstnär och att jag skulle måla med akvarell som jag gör i dag.

Jag lärde mig svenska när jag bodde i Sverige i några år när jag var yngre, och jag har goda minnen från den tiden. Utmaningen från min företrädare Jónína Magnúsdóttir ”Ninny” gjorde att jag bestämde mig att gå utöver bekvämlighetsramen och nu sitter jag på styrelsen för Island. Jag blev medlem i NAS 2012 och har haft många roliga och lärorika stunder med andra medlemar i Island och utomlands. Förra året var trevligt med möten av många underbara människor. Det började med årsmöte i vackra Modalen i Norge och fri akademi under ledning av Morten Gjul. På Island utställdes ”Watercolour Connections”, akvarellutställning av NAS och The Royal Watercolor Society of Wales i Nordiska huset, från november 11, 2017, förlängd till januari 21, 2018 på grund av populariteten. Då besökte oss en bra grupp från Norden och Wales och vi hade en bra tid tillsammans i tre dagar för att utforska de viktigaste turistorterna samt ateljéer och utställningar. Akvarelldagen i Konstcentralen Huddinge, Sverige i december, var en rolig dag med en välbesökt utställning av Arne Isacsson där besökare fick möjlighet att testa W & N akvarellprodukter vilket de gjorde med stort intresse. Alla dessa händelser var mycket välorganiserad av alla ansvariga.

Vatten och akvareller är ett spännande medium. I mitt arbete har jag använt mest olja och lera, där det är lättare att kontrollera resultatet, men sedan jag blev medlem i NAS har akvareller vunnit mig. Jag tycker om att prova nya färger, papper och tillsatser, och akvarellmediet överraskar mig och jag blir alltid förvånad när resultaten är så som jag tycker om.

Minnet från barndomen och de blåa akvarellblommorna lever vidare och jag ser fram emot att fortsätta mina experimenter med akvarelltekniken. I november och december 2017 har medlemsantalet på Island ökat med nio personer vilket är en glädje. Välkomna alla nya medlemmar, jag önskar er all välgång